Lena Nitz, ordförande på Polisförbundet, är kritisk mot polisens personalpolitik.

”Det är ett stort misslyckande”

Publicerad

Flera nyexaminerade poliser tvingas tacka nej till anställning på grund av att de placeras i städer de inte kan jobba i. Polisförbundet är kritiska till situationen.

– Det är ett riktigt misslyckande att man inte kan matcha nyutbildade poliser på ett bättre sätt, säger Lena Nitz som är ordförande på Polisförbundet.

SVT Nyheter Stockholm rapporterade tidigare om Adam Hallström som precis gjort klart sin aspiranttjänstgöring i Rinkeby – där han gärna vill jobba. Istället placerar polisen honom i Malmö. Och han tvingas tacka nej till tjänsten.

– Adam är ju bara en av många poliser i den här situationen. Det är 17 stycken nyexaminerade poliser som tvingats tacka nej till anställning på grund av placeringen. Så många har vi aldrig tidigare haft, säger Lena Nitz.

”Stelbent och gammaldags personalpolitik”

Lena Nitz är kritisk till polisens personalpolitik.

– De här aspiranterna råkar ut för en stelbent och gammaldags personalpolitik. Det måste finnas bättre lösningar när det är sådan polisbrist och vi behöver varenda en så otroligt mycket.

Adam Hallström vill jobba i Rinkeby som annars är ett svårrekryterat område för polisen.

– Här har du en engagerad och nyexaminerad polis som vill jobba i ett område där det är svårt att rekrytera poliser, och att då gå miste om en sådan kraft, det är inget annat än ett misslyckande.

Fakta polisaspirantplaceringar

Av de 350 sökande till polisaspirantplatser:

277 (79 %) sökande fick sitt förstahandsval.

19 (5 %) sökande fick sitt andrahandsval.

6 (2 %) sökande fick sitt tredjehandsval.

23 (7 %) sökande fick ett val som de hade med på sin prioritering (upp till rangordning nr 21).

25 (7 %) sökande fördelades till ett polisområde som de inte sökt (dessa har placerats i PO Malmö och PO Södra Skåne).

Totalt har 17 stycken valt att tacka nej till sin placering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.