Det här var årets toppnyheter 2016

Uppdaterad
Publicerad

En pressad poliskår, ett kallblodigt dubbelmord i Rinkeby och en brand på Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen. När vi summerar stockholmarnas nyhetsår domineras bilden av kriminalitet och tragik.

Det har varit ett år fyllt av stora nyhetshändelser i Stockholmsområdet och när vi på SVT Nyheter Stockholm sammanställer en lista över de nyheter som engagerat våra läsare mest är det just de stora händelserna som toppar.

I TV-rutan erbjuder vi på lokala nyheterna inte längre någon sammanfattande årskrönika då det inte ryms i våra sändningar. Vi har istället sammanställt en topp tio-lista över de mest klickade och lästa artiklarna från vår sajt under året.

Här är de. Nyheterna som engagerade stockholmarna mest under året:

1. En pressad poliskår (januari)

I början av året upplevde polisen i Stockholm stora problem på och runt Stockholms centralstation. Orsaken sades vara de unga marockanska män som upptog stora resurser från polisen. En polis som SVT Nyheter talade med beskrev situationen som katastrofal.

– Jag skulle aldrig släppa iväg mina barn till T-centralen, det skulle ingen polis göra, sa polisen, som vill vara anonym, till SVT Stockholm då.

Frågan om de unga marockanska männen blev vida omtalad i början av året och SVT Nyheter Stockholms nyhet om att polisen slår larm blev hela årets mest lästa artikel på vår sajt.

2. Respektlösa bilister vid olycka (juli)

Totalt fem personer skadades vid en trafikolycka på E4 vid Rotebro när en bil körde in i Trafikverkets fordon. Samtidigt som räddningsarbetet pågick visades mycket liten respekt gentemot de som försökte göra vägen körbar.

– Det är ju obehagligt för de som varit inblandade i olyckan. Folk trängde sig och skulle fram till olycksplatsen till varje pris, sa Albin Näverberg på Stockholmspolisen om händelsen.

Bilister ska ha gått ur bilarna och fotograferat olyckan. En konsekvens av att bilister visar allt mindre hänsyn vid olyckor är att bärgare varit tvungna att spärra av större områden på vägarna.

3. Färjevåldtäkten – Isabelles berättelse (september)

Ett 20-tal våldtäktsoffer från Finlandsfärjorna söker sig varje år till akutmottagningen på Södersjukhuset. Vi träffade 21-åriga Isabelle – en av dem som anmält att hon blivit våldtagen ombord. Hennes berättelse väckte starka reaktioner.

För ett drygt år sedan åkte 21-åriga Isabelle från Stockholm på en kryssning med Silja Line. Efter ett blodsockerfall på dansgolvet skyndade sig Isabelle till sin hytt och märkte inte att en grupp män som hon tidigare dansat med följde efter henne.

– När jag sätter in kortet i hyttdörren är det en av killarna som puttar in mig i hytten, berättade Isabelle.

Särskilt uppmärksammat blev beskrivningen av den övervakningsfilm över händelsen som Isabelle också sett. Enligt henne stod två av männen utanför dörren och vaktade medan hon blev våldtagen. Isabelle bestämde sig för att polisanmäla, men förundersökningen lades ned, då ord stod mot ord. Den misstänkte gärningsmannen menade att det handlade om frivilligt sex.

4. Dubbelmordet i Rinkeby (december)

Den tragiska skjutningen på Mynta café i början av december lamslog hela Rinkeby och blev en stor nyhet i hela landet. Två bröder i 20-25-årsåldern sköts till döds och en tredje person blev lindrigt skadad. Efter dådet krävde många Rinkebybor att något görs åt våldet i Rinkeby och övriga Järvaområdet.

En demonstration under parollen ”Förorten mot våld” anordnades i Rinkeby centrum där man krävde att något görs. Demonstrationen fick senare kritik för att sprida konspiratoriska teorier och spä på förakt mot polis och myndigheter.

Polisen, som efter dubbelmordet fick kritik för att ha varit sent på plats, har fortfarande ingen misstänkt. I efterspelet har frågan om övervakningskameror i området väckts. Polisen menar att kameror är ett måste om de ska komma åt kriminaliteten i Järvaområdet och i slutet på december kom beskedet att polisen beviljas tillstånd att sätta upp kameror runt Rinkeby torg.

5. Konsthögskolan stod i lågor (september)

Den Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmens lokaler började brinna en eftermiddag i höstas. Det var några kartonger och skräp som fattat eld och startat en brand på samma våningsplan som eleverna på skolan hade sina ateljéer. Maskiner skadades och en mängd elevarbeten förstördes i branden.

Branden spred sig och räddningstjänsten var tvungna att spränga hål i skolans tak för att släppa ut gaser. Smällen hördes över stora delar av Stockholm.

6. Klotter förstörde tusenårig runsten (februari)

Fem minuters sprayande förstörde en 1.000 år gammal runsten i Upplands-Bro. Vandaliseringen upprörde de boende i området.

– Det är ett kulturarv och inte samma som att tagga en viadukt, sa Anna Flodell Lindberg.

Klottret upptäcktes redan 2015 och rapporterades direkt in till Riksantikvarieämbetet, men stenens öde landade mellan stolarna och blev stående. Ett år senare var stenen helt grön och missfärgad och en 1.000 år gammal kvarlämning hade blivit förstörd av lite spray.

7. Pensionärer har inte råd att köpa mat (juli)

I somras rapporterade vi om att andelen fattiga pensionärer i Stockholm blir allt fler. För många har det blivit så illa ställt att de inte ens har råd att köpa mat och räddningen för många har blivit ideella hjälporganisationer. Vi besökte Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm för att träffa pensionärer som samlats för att få sig ett mål mat.

– Man får gå tilll Stadsmissionen där man kan äta för 20 kronor. Annars hade jag aldrig klarat mig. Det hade jag inte gjort, berättade Elisabet Servaeus som är en av landets drygt 231.000 pensionärer som lever under fattigdomsgränsen.

8. Hans dotter skickades hem från sjukhuset – dog (december)

Bara dagar innan årets slut drabbades Ashraf Kaakoush och hans familj av en tragedi. Hans sju månader gamla dotter togs in på barnakuten på Karolinska sjukhuset i Solna för en mindre brännskada. Timmar innan olyckan och innan Tag lades in på sjukhuset hittade pappan en mindre knöl på Tags bakhuvud. Efter samtal med vårdpersonalen fick familjen besked om att de inte skulle oroa sig över knölen.

Sjukhuspersonalen övertalade Ashraf att åka hem med dottern, trots att Ashraf uppredade gånger ska ha bett dem titta till flickans knöl som han menade växte snabbt.

– Men då sa de att det inte var ett hotell, han sa det flera gånger och att vi skulle gå hem, berättade han.

Till sist åkte Ashraf hem från barnavdelningen med sin dotter. När de kom hem höll han om sin dotter och la henne i sängen. När hans fru gick för att kolla till dottern var hon helt blå. Föräldrarna försökte återuppliva dottern på plats samtidigt som en ambulanshelikopter skickades ut till familjen. Två timmar efter att de lämnat barnavdelningen var flickan död.

9. Mopedist provocerade vid intervju med polis i Rinkeby (maj)

Polisledningen vill locka 300 poliser till utsatta områden genom att se över löner och arbetsmiljö. Med anledning av denna satsning gjorde vi på SVT Nyheter Stockholm en intervju på Rinkebystråket med skyddsombudet och polisassistenten Hanif Azizi. Men mitt under pågående intervju inträffar något som gör att intervjun avbryts.

Inför vår intervju i Rinkeby ville Hanif Azizi ha med två civilpoliser som skydd för att kunna ställa upp i uniform i intervjun. Plötsligt reagerar polisen på ett ljud från en moped som närmar sig och en röd moped kommer körande på trottoaren mot tv-teamet och polisen som intervjuas. En av civilpoliserna kliver då ut på trottoaren och mopeden svänger av. Klippet på intervjun fick stor spridning.

10. Helikopterbilderna som friade polisen (december)

Det var den 22 juni i år som polisen sköt ihjäl en man i Bagarmossen. Enligt de första uppgifterna från polisen hade den 28-årige mannen skjutit mot polisen, som besvarade elden. Föraren av polisbilen avlossade minst sju skott men bara det sista träffade. Det träffar dock 28-åringen i huvudet och är dödande.

Senare visade det sig att mannen inte avlossat några skott mot polisen, eftersom det pistolliknande föremålet visade sig vara en attrapp. Kulhålen i polisbilens framruta kom av att polisen i förarsätet skjutit genom rutan.

Efter händelsen inleddes en förundersökning mot polisens agerande, men åklagaren valde i december att lägga ner förundersökningen. Avgörande för det beslutet var de helikopterbilder som fångade hela förloppet på film. Där syns hur mannen tar fram ett pistolliknande föremål som han omgående riktar mot polisbilen. SVT Nyheter Stockholm fick loss och publicerade de starka bilderna och nyheten blev en av de mest lästa under hela året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.