Veronica Hansson är färdig efter två års utbildning Foto: SVT

”Det känns fantastiskt att vara färdigutbildad”

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Hansson är en av tjugo nyutbildade specialistsjuksköterskor som ska stärka neonatalvården på Karolinska

På fredagen tog 20 sjuksköterskor examen efter två års intern specialistutbildning med inriktning på neonatalvård.

– Det känns fantastiskt att jag nu är klar med min utbildning. Det är ju viktigt att ha rätt specialistkompetens när man ska jobba med för tidigt födda barn, säger Veronica Hansson som fick ta emot ett diplom och blommor på Karolinska sjukhuset idag.

– Det här betyder oerhört mycket både för barnsjukvårdens kvalitet och patientsäkerhet, säger Mikael Norman som är professor och barnläkare på Karolinska Institutet.

Stor brist på specialistsjuksköterskor

Stockholm är enda landstinget i Sverige som har den här typen av internutbildning. Den startades för att råda bot på den stora bristen på specialistutbildade sjuksköterskor inom barnsjukvården.

– Under den vanliga specialistutbildningen till barnsjuksköterska får man bara 1/2-1 dags föreläsning om vård av för tidigt födda barn, vilket ju är alldeles för lite. Därför valde vi att starta en egen specialistutbildning till neonatalsjuksköterska, där arbetet som sjuksköterska varvas med teori under två års tid, säger Mikael Norman.

Utbildningen sker genom ett samarbete mellan Karonlinska sjukhuset, Karolinska Institutet och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.