Foto: Privat/TT

Direktören om konsultkostnader: ”Vi har inte gjort något fel”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Stockholm har spenderat över en miljard på konsulter de senaste fem åren, visar Sveriges Radio P4 Stockholms granskning. Men ekonomidirektören tycker inte att något fel har begåtts.

Sveriges Radio P4 Stockholms granskning visar att i stort sett samtliga sjukhus, förvaltningar och verksamheter inom landstinget beställt dyra tjänster av flera olika konsultbolag.

– I specifika fall har vi behövt ta in konsulter för att vi behöver specifik kompetens som vi inte besitter inom Stockholms läns landsting, säger Henrik Gaunitz, ekonomidirektör för landstinget.

Du säger i specifika fall så tar ni in konsulter. Men konsultkostnader för en miljard kronor under fem år. Det kan väl inte enbart vara specifika fall?

– Under samma femårsperiod har Stockholms läns landsting haft en omsättning på över 400 miljarder kronor. Det är såklart oerhört mycket pengar men det är viktigt att sätta det i relation till den totala omslutningen under de senaste fem åren, säger Henrik Gaunitz.

”Inget fel har begåtts”

Tycker du att det har begåtts något fel här?

– Nej. Men jag tycker att vi har för höga konsultkostnader och vi har en dialog med våra verksamheter om hur vi ska få ner våra konsultkostnader, säger Henrik Gaunitz.

Vårdsatsning anledning till konsultkostnader

Anledningen till att konsultkostnaderna varit så höga under de senaste fem åren ska bero på den så kallade ”framtidsplanen”. För att möta framtidens vårdbehov har landstinget genomfört en satsning på cirka 41 miljarder kronor som ska resultera i mer vård, bättre lokaler och nya arbetsmetoder.

Vad kan det vara för expertis som dessa konsulter erbjuder?

– Det kan handla mycket om styrning och ledning, analyser, antar jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.