Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att skicka lukt via internet kan liknas vid en färg-tv. Hör Johan Lundström, som är expert på hur hjärnan bearbetar dofter och professor i neurovetenskap på KI, förklara. Foto: Ann Sehlin/SVT

Inspelade dofter skickas till din tv – forskning kan snart bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att titta på matlagningsprogram och samtidigt känna dofterna hemma i soffan. Snart kan det bli verklighet. På Karolinska institutet pågår arbetet med utveckla kunskapen för att samla in dofter och skicka dem till din tv- eller datorskärm.

Antalet dofter som människan kan känna är hisnande stort. Enligt forskarna uppfattar vi mellan hundratusen och upp till en miljon olika dofter. På Karolinska Institutet arbetar ett forskarteam med att ta fram kunskap och teknik för att spela in en lukt som sen skickas via internet till en annan plats i världen.

– Är det lätt kan vi ha den mest optimala lukt-tv:n om tio år men det kan också ta hundra år, säger Johan Lundström, professor i neurovetenskap på Karolinska institutet.

Grundlukter ska blandas till tusentals dofter

Tanken är att 20 grundlukter ska blandas ihop och skapa nästan alla dofter vi upplever. Målsättningen är att skicka och återskapa 75 procent av världens alla dofter om sex år.

Att skicka dofter över internet är inte enbart för underhållningsbranschen. Forskarna ser även att sjukvården kan använda sig av den nya tekniken när de digitala läkarbesöken blir fler.

Så fungerar lukt-tv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går det till att skicka en inspelad doft över jordklotet till en tv-skärm. Foto: Lucas Nilsson/SVT grafik

Människans luktsinne bättre än vi tror

Forskningen bedrivs på flera platser i världen, bland annat i Tyskland, Israel och på KTH i Stockholm. Teamet får tillsammans dela på drygt elva miljoner euro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av djurvärldens bästa näsor sitter på människan – men hur stark måste doften vara för att vi ska uppleva den? Hör mer i videon. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.