Eliana Robles Ehijo ramlade ner från fjärde våningen och dog. I morgon begravs hon. Foto: SVT

Demenssjuka Eliana, 90, ramlade från fjärde våningen och dog – efter personalens miss

Uppdaterad
Publicerad

Demenssjuka Eliana Robles Ehijo, 90 år, gick mitt i natten ut på sin balkong, som egentligen inte ska gå att öppna. Därifrån ramlade hon fyra våningar och dog.

– Vi är i chock. Det här ska inte kunna hända, säger sonen Roberto Villarroel.

Roberto Villarroel la i höstas in sin demenssjuka mamma Eliana Robles Ehijo, 90 år, på äldreboendet Attendo i Solna efter att hon drabbats av vaskulär demens. Han och familjen ville att hon skulle vara trygg och i säkerhet.

I Eliana Robles Ehijos rum fanns en dörr ut till en balkong. Hon kunde dock inte öppna den då det fanns två säkerhetsanordningar till balkongen, ett löstagbart handtag som togs bort av personalen och ett lås högre upp på dörren.

Personalen glömde ta bort handtaget

I början av november hade Roberto Villarroels mamma bott på boendet i två och en halv månad. Personalen glömde då att ta bort det löstagbara handtaget på balkongen. När personalen glömt att ta bort handtaget gick Eliana Robles Ehijo, med handtaget i handen, ut på balkongen mitt i natten. Hon ramlade ner från balkongen på fjärde våningen och dog.

– Vi lämnade henne där för att hon ska vara säker. Vi kunde inte ha henne hemma, säger Roberto Villarroel.

Roberto Villarroel säger att han och familjen la in Eliana Robles Ehijo på Attendos äldreboende för att hon skulle vara i säkerhet. Foto: SVT

– Vi är i chock. Det här ska inte kunna hända.

Har polisanmält

Nu har Roberto Villarroel med familj gjort en polisanmälan och skickat en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Annika Sillian, tf verksamhetschef på Attendo, säger att de kommer att göra en lex Maria-anmälan.

I morgon ska Eliana Robles Ehijo begravas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.