Motorvägsbron har varit avstängd sedan lastbilsolyckan som inträffade under natten till midsommaraftonen. Foto: TT

Dömd entreprenör reparerade bron

Uppdaterad
Publicerad

En av två ägarna till det företag som reparerad Södertäljebron tidigare är dömd till fängelse och näringsförbud för bokföringsbrott, det skriver Svenska Dagbladet.

Efter att det uppdagats kvalitetsbrister i reparationsarbetet av den skadade Södertäljebron så stoppades arbetet.

Nu visar det sig att en av de två ägarna till det företag som ansvarade för reparationen är dömd till fängelse samt näringsförbud. Trots att rättegång pågick så skrev Trafikverket ett kontrakt värt 47 miljoner kronor, enligt tidningen Svenska Dagbladet.

Motorvägsbron i Södertälje

– När vi gör en upphandling gör vi en undersökning av företaget. Vi tittar inte på minoritetsägare, säger Trafikverkets kommunikationschef Anna Lihr.

Men enligt tidningen Svenska dagbladet så äger mannen 49,9 procent av företaget.

– Det generella svaret just nu är att vi inte tittar på minoritetsägare, säger Anna Lihr.

Dömdes i tingsrätten

I augusti 2014 dömdes företagaren till fängelse och näringsförbud av tingsrätten efter reparationer i Söderledstunneln, där fyra män dömdes för att lurats Stockholms stad på 27,4 miljoner kronor. Men i Svea Hovrätt friades företagaren på åtalspunkten bedrägeri i brist på bevis.

Däremot dömdes mannen för bokföringsbrott  och fick åtta månaders fängelse samt näringsförbud i tre år från och med augusti 2014, enligt tidningen Svd.

Lagen om offentlig upphandling

Enligt lagen om offentlig upphandling finns det regler om att företrädare för bolag inte får vara dömda för olika typer av brott.

Mannen var ännu inte dömd när kontraktet skrevs men enligt Sten Lövrup som är upphandlingsjurist på konsultföretaget Jansson & Norin så borde Trafikverket ha sagt upp avtalet när domen föll,  skriver tidningen SvD.

– De uppfyller inte kraven längre , så avtalet borde ha sagt upp, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet