Arkivbild. Foto: TT

Dömdes för att ha skakat bebis till döds – frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes mannen från Stockholm till fyra års fängelse. Åklagaren ansåg att det fanns tydliga bevis att mannen skakat om sin tre månader gamla bebis med sådan kraft att barnet senare avled. Hovrätten anser dock att det inte går att bevisa att mannen misshandlat bebisen till döds.

Hovrätten bedömer att det kan finnas andra tänkbara förklaringar till flickans symptom och slår fast att det vetenskapliga stödet för diagnosen skakvåld ifrågasätts.

– Det här har varit en fruktansvärd tragedi för alla inblandade, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

Staten utreder skakvåld

Kopplingen mellan hjärnskador och skakvåld har under en längre tid ifrågasatts. Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, tillsammans med Statens medicinsk-etiska råd, Smer, håller just nu på med att utreda om det finns tillräckligt vetenskapliga belägg för att se ett samband mellan hjärnskador på barn upp till ett år och skakvåld. Utredningen är inte klar, men på grund av oklarheterna kring ”Shaken baby syndrome”, så frias mannen.

– Det är ett svårt rättsläge det här eftersom det finns en sådan osäkerhet kring den här diagnosen, säger Josefina Yalo, kammaråklagare.

Medgav omskakning i förhör

Mannen ska, enligt åtalet, vid flera tillfällen ha skakat om sin tre månader gamla bebis så kraftigt att det lett till hjärnblödning. Pappan medger i förhör att han skakat om bebisen vid det senare tillfället, men inte med sådant våld att det skulle kunna leda till att bebisen dog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.