Foto: Privat/SVT

”Drabbar våra patienter”

Uppdaterad
Publicerad

Ändrade busslinjer på grund av Joe Bidens besök har påverkat verksamheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Personal berättar om patienter som kommit för sent till bokade besök hela förmiddagen.

– De här avstängningarna har drabbat våra patienter och vår verksamhet. Varken busslinje 3 eller 77 går hit till Karolinska idag, vilket fått till följd att massor av patienter kommer för sent till sina besök, säger Lars-Olof Olsson som jobbar som koordinator på barnortopeden på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska i Solna.

Linje 3, som normalt går mellan Karolinska och Södersjukhuset går bara sträckan Slussen – Södersjukhuset under USA:s vicepresident Joe Bidens besök i Stockholm, och buss 77 går bara från Liljeholmen till Fridhemsplan.

Polisen har beslutat vägarna

Hos Storstockholms lokaltrafik, SL, säger man att man har försökt lösa busstrafiken i hela staden så gott det går.

– Det är polisen som beslutat vilka vägar som ska spärras av och vi har inte vetat om vilka vägar det handlar om förrän ganska nyligen, och vi försöker köra busstrafiken i så stor utsträckning det går, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

Lars-Olof Olsson på Astrid Lindgrens barnsjukhus berättar att även personal kommit för sent på grund av att bussarna inte går som de brukar, och efterlyser ersättningsbussar.

– Varför har man inte matarbussar, som kör fram och tillbaka mellan till exempel sjukhuset och S:t Eriksplans tunnelbanestation? Det skulle väl knappast ha påverkat statsbesöket? Jag undrar hur de som bestämt att de här busslinjerna inte ska gå till Karolinska har tänkt, säger Lars-Olof Olsson.

Upmanar till att resa med god marginal

– Det är svårt att upprätta nya linjer med kort varsel, tyvärr, och det kan också vara svårt för resenärerna att ta till sig den informationen, säger Christian Hoffmann på SL.

På sin hemsida rekommenderar SL att man tar busslinje 506 eller 507 om man ska till Karolinska universitetssjukhuset i Solna och linje 67 eller 69 om man ska till Karolinska institutet.

– Det blir störningar vid en sådan här stor händelse, så vi uppmanar resenärerna att resa med god marginal en sådan här dag, säger Christian Hoffmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.