18 personrån har anmälts i Nacka forum sedan årsskiftet. Foto: TT

Drastisk ökning av personrån bland unga i Nacka

Uppdaterad
Publicerad

Personrånen har ökat drastiskt i Nacka. Enligt polisen handlar det i många fall om unga gärningsmän som utsätter jämnåriga för brott.

– Det är en jätteproblematik som skapar en otrygghet, säger lokalpolisen Marcus Warneby.

Från årsskiftet fram till nu har 18 personrån anmälts i Nacka kommun, en siffra som endast var fem vid samma tid förra året. De flesta brotten begås vid köpcentret Nacka forum, där många unga rör sig efter skoltid.

– Vi har ett ökat antal personrån i Nacka kommun. Främst i området kring Nacka forum, en knutpunkt dit man åker och byter buss och hänger efter skolan, säger Marcus Warneby, kriminalinspektör och chef för ungdomsgruppen vid lokalpolisen i Nacka.

Läs mer: Killarna rånades av jämnåriga – möter dagligen förövarna

Minskad polisnärvaro

Han menar att ökningen av personrån beror på flera saker, men att minskad polisnärvaro är den främsta anledningen.

– En av anledningarna är att vi inte längre är ute och är lika synliga som vi var tidigare. Innan omorganisationen, för ett antal år sedan, var vi runt 20 till 25 poliser som jobbade ute uppsökande bland ungdomar. Numera är vi tre stycken på samma tjänster.

De kraftigt minskade polisresurserna får konsekvenser för kontakten med ungdomar, enligt Marcus Warneby.

– Det blir en väldig skillnad och det märks främst på bemötandet bland ungdomar. Vi är inte heller lika bra på att känna igen och identifiera personer från övervakningsbilder.

”Det är en jätteproblematik som skapar en otrygghet”, säger lokalpolisen Marcus Warneby. Foto: SVT

Unga gärningspersoner och målsäganden

I många av de fall av personrån som anmäls är både förövarna och offren unga. I vissa fall är också gärningsmännen desamma.

– Den tendens man kan se är att det är unga gärningsmän, runt 15 år och kanske även yngre. De rånar vinterjackor och mobiltelefoner, sådant som är dyrt och lätt att sälja, säger Marcus Warneby och fortsätter:

– Det är många unga målsäganden som blir drabbade och inte vågar gå tillbaka till skolan. Det blir en otrygghet.

För att lösa brotten får polisen i första hand förlita sig på teknisk bevisning och vittnen. Detta eftersom poliserna i yttre tjänst har minskat.

– Vi behöver vara fler ungdomspoliser som har koll, som är ute och rör sig och är ett naturligt inslag i de här miljöerna. Och vi behöver också vara fler som känner de här ungdomarna och kan säga vem en individ är på en övervakningsfilm, säger Marcus Warneby.

Nacka forum tror på samverkan

Även ledningen på Nacka forum har märkt av den ökade brottsligheten bland unga besökare.

– Det vi ser är att det är ett antal ungdomar som tyvärr inte kan förhålla sig till lagen eller de ordningsregler vi har. De beter sig ordningsstörande. Absolut inte alla, men ett fåtal, säger Sofia Rundström, centrumchef på Nacka forum.

För att komma till rätta med problemen samarbetar köpcentret med polis, kommun, föräldrar, skolor och fritidsgårdar.

– Det är en komplex situation som är svår för oss att lösa själva. Det krävs en nära dialog, säger Sofia Rundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.