Foto: TT

Organisation vill införa obligatorisk drönarutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Unmanned Aerial System, UAS, anser att okunskapen bland drönarförarna i Sverige är stor. Och nu vill organisationen införa en utbildning för nybörjare.

Det krävs ingen utbildning för att få flyga en drönare i Sverige. Organisationen UAS, Unmanned Aerial System Sweden, anser att okunskapen bland förarna är stor, och menar att det finns ett behov av en branschorganisation som en länk mellan myndigheter som Luftfartsverket, Transportstyrelsen och utövarna för att kunna höja säkerheten för drönarägare.

– Dels vill vi vara en remissinstans till Transportstyrelsen och Luftfartsverket, och sen så vill vi även vara en organisation som samlar UAS operatörers frågor. Det finns väldigt mycket oklarheter och väldigt mycket okunskap bland folk, säger Gustav Gerdes, styrelseledamot UAS Sweden.

Drönare växande problem

Det sociala beteendet kring radiostyrt flyg har förändrats, vilket kan vara en anledning till att flygstoppen ökat. Tidigare utbildades alla nybörjarförare på ett modellflygfält och fick lära sig regler och flygvett av de redan rutinerade förarna. Men i dag köper många sina drönare på internet och flyger ensamma. Det innebär att köparen går miste om kunskapen för hur, vart och när man får flyga.

– Både handeln och dom som köper drönare måste sätta sig in i riskerna och veta vad man gör. Och att man inte håller sig in till flygplatsen när man flyger sina drönare, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

Granskning och godkännande av material

Enligt Transportstyrelsen behövs inget tillstånd för privat bruk av drönare så länge den inte används i kommersiellt syfte. Men sker filminspelningen på allmänplats eller om materialet ska publiceras på nätet måste ett tillstånd från Länsstyrelsen utdelas till föraren. Utöver det måste försvarsmakten granska och godkänna materialet för att kontrollera att inget skyddsobjekt eller liknande syns.

– Vi vill verkligen att folk som skaffar sig sådana här tänker sig för innan man börjar använda den, fortsätter Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

Kan vara brott mot lagen

Eftersom företeelsen med drönare och kameror är relativt ny är lagstiftningen kring användandet inte glasklart. Just nu utreder både Göteborgs och Jönköpings kammarrätt om drönare med kamera är ett brott mot kameraövervakningslagen, beroende på vad det blir för beslut kan drönarflyg komma att inskränkas.

– Just nu finns det inga utbildningar för UAS operatörer, men vi arbetar på att det ska komma i alla fall, förklarar Gustav Gerdes, styrelseledamot UAS Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare växande problem

Mer i ämnet