Edsberg välkomnar ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Översta våningen på ett äldreboende i Sollentuna står tomt. Under året kommer istället ensamkommande ungdomar kunna flytta in i lokalerna.

– Vård- och omsorgskontoret har gjort bedömningen att platserna inte behövs inom äldreomsorgen och vi är glada att personer som är i behov av ett boende nu kan flytta in. Att lokalerna står tomma är dessutom kostsamt och de pengarna kan istället användas för att ytterligare förbättra omsorgen, säger kommunalrådet Anna-Lena Johansson (FP) som är vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna i en kommentar.

Saknas efterfrågan

Det översta planet har stått tomt på äldreboendet i Edsberg sedan invigningen. Efterfrågan har inte funnits eftersom äldre i högre utsträckning väljer att bo kvar hemma.

Samtidigt har socialtjänsten i Sollentuna stora behov av boenden. Idag fungerar det så att Sollentuna tvingas hyra platser utanför kommungränsen.

Praktik på äldreboendet

Enligt Sollentunapolitikerna är förhoppningen att man ska kunna ha nytta av att de ensamkommande ungdomarna och de äldre bor i samma hus. Att ungdomarna exempelvis kan praktisera på äldreboendet.

Verksamheten i Edsberg ska drivas av vårdföretaget Vårljus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.