Efter dödsskjutning – polis misstänkt för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En polisman är nu misstänkt för vållande till annans död och tjänstefel efter att en man sköts ihjäl vid ett polisingripande i Bagarmossen i Stockholm i somras.

Polismannen tilldelades en offentlig försvarare för några dagar sedan av tingsrätten.

– Han är inte förhörd ännu och har heller inte delgetts misstanke om brott formellt även om det kommer att ske. Det jag kan säga är att han förnekar att han har gjort sig skyldig till något brottsligt, säger Johan Eriksson, polismannens försvarsadvokat.

Polisen gick ut med felaktiga uppgifter

Det var den 22 juni som en man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polisen i Bagarmossen i Stockholm, i samband med ett polisingripande. Efter skjutningen sade en talesman för polisen att patrullen på plats blivit beskjuten. Men det visade sig vara felaktiga uppgifter som polisen senare dementerade.

Kvar i tjänst

Enligt Johan Eriksson är polismannen kvar i tjänst som tidigare. Kammaråklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren som leder förundersökningen, vill inte kommentera misstankarna närmare.

– Det jag kan säga är att det är så pass komplicerat att utredningen kommer att ta betydligt längre tid än jag räknat med. Just nu håller vi på med ytterligare teknisk utredning, fortsätter med förhör och tar om förhör, säger Maria Sterup.

Läs mer: Mammans ord om skjutningen av hennes son

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.