Foto: Arkivbild

Efter granatattacken mot polis – idag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Blott 17 år gammal försökte pojken döda fyra poliser genom att kasta en handgranat mot polisbussen de satt i, hävdar åklagaren.

I dag kommer domen från Södertörns tingsrätt i målet där åklagaren yrkat på åtta års fängelse för försök till mord.

– Hade det varit vanligt glas i rutan hade jag inte suttit här i dag, sade en av poliserna i rätten om det faktum att bussen var förstärkt och att sidorutan – bara några centimeter från hans huvud – skadades men höll.

Den åtalade, som hunnit fylla 18 sedan attacken i Tumba den 21 augusti förra året, nekar till brott. Att hans dna återfanns på grepen till handgranaten ska bero på att han dagen före det påstådda mordförsöket tog i en handgranat som en person visade för honom.

Handgranatsattacken mot polisen

Den 20:e augusti gjorde polisen en fordonskontroll i Tumba. Patrullen attackerades med stenar. Situationen trappades upp och fler poliser kallades till området. Eld anlades vid polisstationen och en handgranat kastades mot en polisbuss med fyra poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Tumba

Mer i ämnet