Fans och stockholmare kommer kunna festa loss i Kungsträdgården. Samma plats som där We are Stockholm genomfördes. Foto: TT

Efter trakasserierna i Kungsan – staden vidtar extra åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision genomförs i nästa vecka och mycket fokus har redan legat på säkerheten. I Kungsträdgården arrangeras gratiskonserter precis som under skandalfestivalen We are Stockholm.

Ett fyllt Globen, VIP-område vid Skeppsbron och i Kungsträdgården öppnar Stockholms stad för fest för allmänheten. Mycket kan gå fel. Och säkerheten har varit uppmärksammad.

Förra sommaren arrangerades We are Stockholm i Kungsträdgården. Då precis som nu var det gratiskonserter på platsen. Senare framgick det att det förekommit omfattande fall av sexuella trakasserier på festivalen. Något som man säger sig ha dragit lärdom av.

– När vi gör arrangemang i Stockholms stad vill att de ska vara trygga för alla. Vi har vidtagit åtgärder nu. När vi bygger upp Eurovision Village har vi portar som man går igenom, man blir sedd man blir välkomnad, det finns ögon som ser vad som händer, säger Jesper Ackinger som är projektchef för Eurovision i Stockholm.

– Vi har även utbildat personal och vakter för att de ska vara uppmärksamma. Vi kommer att se till att polisanmäla de händelser som sker.

Under förra veckan gick Säpo in i stabsläge. Enligt kvällstidningarna ska ett uttalat hot ha riktats mot Stockholm. Polisen har sedan dess trappat ner på sin insats, men säkerhetsfrågan i huvudstaden är högaktuell.

LÄS ÄVEN: ”Naturligt att planera för det värsta” från Gomorron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.