El-arbete vid Värtaverket stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet elektrikerförbundet stoppar allt elektriskt installationsarbete under jord vid Fortums bygge vid kraftvärmevärket i Hjorthagen.

Redan igår infördes det ett skyddstopp för elektriker vid bygget av det nya kraftvärmeverket i Värtan efter att inspektörer nekats inträde. När de idag väl kom in för att kontrollera arbetet under jord upptäcktes avsaknad av nödbelysning och skyltar för utrymning.

– Om det skulle behövas utrymmas skulle det inte kunna ske på ett säkert sätt. Dessutom märkte vi under skyddsronden att det förekom farliga lyft, högt uppe i luften utan avspärrningar, fastsatta på korgen på en enda punkt och hade den fallit hade det slutat illa, säger skyddsombudet Petter Johansson.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

För knappt två veckor sen omkom två byggnadsarbetare på samma bygge. Elektrikerförbundet har tidigare upptäckt brister vid Värtaverket men inte så här allvarliga.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt att införa ett skyddsstopp men vi kan inte se hur våra medlemmar utsätts för risker, säger Petter Johansson.

Fredrik Rosenberg är ansvarig för arbetsmiljön vid Fortum Värrmes byggarbetsplats vid Värtan och menar att företaget nu utreder var rutiner brustit.

– När Elektrikerförbundet gjorde en skyddsrond den 5 november upptäcktes inte så här grova brister så vi kommer att få utreda det här nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

Mer i ämnet