Eldningsförbud i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det torra och varma vädret är det just nu eldningsförbud i Storstockholms brandförsvars område.

Förbudet omfattar eldning utomhus och gäller inom Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåkers kommuner tills annat meddelas. Detsamma gäller även i Norrtälje.

”Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning. All grillning skall ske med stor försiktighet och sker under eget ansvar. En engångsgrill är inte en säker grillplats”, upplyser brandförsvaret om.

Södertörns brandförsvarsförbund (Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö) avråder från eldning, och likadant är det inom Brandkåren Attundas område (Järfälla, Knivsta, Sigtuna, Sollentuna, Upplands-Bro och Upplands Väsby). Det innebär att man avråder från eldning om eldningen inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt.

Uppmanar till mycket stor försiktighet

Storstockholms brandförsvar uppmanar till mycket stor försiktighet i samband med grillning på säkra grillplatser, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen.

Även små energikällor som till exempel cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.