”Det är inte ok”, säger Emma Nilsson, elev på Folkhögskolan till SVT Nyheter Stockholm Foto: SVT

Elevers diagnoser mejlades ut i klassen

Uppdaterad
Publicerad

Igår fick eleverna i en klass på Kaggeholms folkhögskola i ett mejl från skolan en lista med alla elever i klassen, med en notis efter namnen med olika diagnoser.

Det blev en chock för klassen på Kaggeholms folkhögskolas allmänna linje, när de häromdagen fick det vanliga mejlet med veckoschemat. Med i  mejlet låg också en lista över alla eleverna i klassen och efter elevernas namn stod olika psykiatriska diagnoser som adhd och bipolär.

– Det är inte okej någonstans. Om en elev har en diagnos så är det något mellan eleven och mentorn. Det ska inte finnas någon slags lista överhuvudtaget, säger Emma Nilsson, som studerar på folkhögskolan.

Det är fler som har reagerat starkt över att listan skickats ut.

– Det är helt sjukt, flera av de här diagnoserna stämmer ju inte ens utan är helt påhitt och man undrar ju varför de har skrivit ner det här, säger en av de drabbade studenterna, som vill vara anonym.

Det är ett 30-tal elever som är drabbade och mailet kom bifogat till veckoschemat som skickas ut varje vecka på fredagarna. De har haft en samling med klassen nu på förmiddagen där lärarna har bett om ursakt, och sagt att det är fruktansvärt fel, och att det inte var meningen att det skulle skickas ut.

Ingen förklaring till varför listan fanns

Men studenten i den drabbade klassen som SVT talat med, säger att de inte fått någon förklaring på varför någon ens gjort en sådan här lista.

Även elever i andra klasser än de som fick listan är upprörda.

– Det är jätteobehagligt, man ska känna sig trygg i en skola och det är ju också Kaggeholms image, det här är det värsta övertrampet en skola kan göra, säger Sophia Magasanik, student på Kaggeholm journalistprogrammet.

– Det här kan de inte bara sopa under mattan med en ursäkt, det krävs en förklaring, en utredning, det räcker inte att de ber om ursäkt, säger Sophia Magasanik.

”Vi ska se över våra rutiner”

Rektorn på Kaggeholms folkhögskola beklagar det hela och säger att de ska se över sina rutiner.

– Det är väldigt beklagligt, så ska det absolut inte gå till, säger Clas Newman, rektor.

– Vi samtalar nu med alla i klassen för att hjälpa och stödja dem och förklarar varför detta har skett. Vi ska också prata med personalen och se över våra rutiner, vi har inte varit tillräckligt tydliga med våra rutiner kring sådan här information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.