– Vårt mål är att alla ska känna sig trygga på festivalen, säger Liban Abdule från Ortens Favortier i Tensta. Foto: SVT.

”En blandning av att ragga och visa sig cool”

Uppdaterad
Publicerad

Ortens Favoriter i Tensta är en av frivilligorganisationerna som jobbar mot sexuella trakasserier på We are Sthlm.

Flera frivilligorganisationer kommer att finnas på plats på We are Sthlm för att skapa en lugn och trygg ungdomsfestival. Två av dem är ”Unga mot våld” från Sollentuna och ”Ortens Favoriter” i Tensta.

– Vi har lättare att få kontakt med ungdomarna än polisen har. Det blir lätt en vi-mot-dem-känsla när ungdomar och poliser möts. Där kan vi komma in och bygga upp ett förtroende, säger 19-årige Liban Abdule från Ortens Favoriter.

Vill visa sig coola

Liban Abdule har varit engagerad i Ortens Favoriter i ungefär ett år. Organisationen, som bildades på We are Sthlm 2011, har runt 20 medlemmar som regelbundet nattvandrar och jobbar ideellt för att det ska vara lugnt och tryggt på konserter, idrottsevenemang och festivaler.

– Vi kan känna av om det finns spänning i luften. Om vi går fram till en grupp ungdomar, kan vi se vad de planerar men om en polis går dit försvinner ungdomarna bara, säger Liban Abdule.

Varför utsätts tjejer för sexuella trakasserier?

– Jag tror att det är blandning av att ragga för hårt och att visa sig cool inför grabbarna. Bland vissa killar kan det vara okej att gå fram och ta på en tjej, det är det som är problemet.

Mer information behövs

Medlemmarna i Ortens Favoriter jobbar mycket med att sprida information om normer och värderingar. För det finns killar som vet inte hur man ska bete sig, menar Liban Abdule.

– När vi ser en grupp killar som står runt en tjej kan vi gå fram och påminna dem om var gränserna går, även om de inte tafsat.

Men tror du inte att de flesta vet att de gör fel, men att de struntar i det?

– Jo, men man måste ändå fortsätta att påminna dem. Kanske kommer de för lindrigt undan. Nu får den som tafsar i värsta fall böter, men straffet kanske borde vara ännu hårdare.

De flesta känner sig trygga

Även om det riktats stor uppmärksamhet på de sexuella trakasserierna på We are Sthlm, menar Liban Abdule att de flesta känner sig trygga på festivalområdet.

– Det bästa är att ungdomarna vågar prata med mig. Jag lär känna nya människor varje dag och det är jätteroligt, säger Liban Abdule.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.