Fredrik Backman. Foto: TT/Facebook

”En man som heter Ove”-författaren har startat barnboksinitiativ efter Stockholmsdådet – hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Fredrik Backman, känd för bästsäljande boken ”En man som heter Ove”, har efter dådet i centrala Stockholm på sin Facebook-sida meddelat att han kommer att betala alla barnböcker som under lördagen säljs i en bokhandel på Odenplan i Stockholm.

– När jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för mig, skriver han. Nu hyllas Backman av tusentals på sociala medier.

Strax före klockan 15 på fredagseftermiddagen den 7 april körde en lastbil in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm. Under lördagen började blommor läggas ner på gatorna i centrala Stockholm och runt om i staden vajar flaggorna på halv stång.

En som reagerade var författaren Fredrik Backman.

Terrordådet i Stockholm

På sin Facebooksida skriver han ”Jag inser att det här är en liten och banal sak i det stora sammanhanget den här helgen, men om någon av er är i centrala Stockholm i dag så kan ni gå in på Akademibokhandeln Odenplan och köpa valfri barnbok, så betalar jag den.”

Läste Bröderna Lejonhjärta när farfar dog

I bokens värld kan barnet möta de stora och tunga frågorna, menar Backman, något han själv upplevt under sin barndom.

”När jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för mig. Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet, hon lät mig ställa frågor och vi började alla samtal så. Med böcker. När min farfar dog när jag var 6 läste mamma Bröderna Lejonhjärta, och det gav mig ett sätt att prata med min farmor om döden.”

En bok till barncanceravdelningen på Drottning Silvias barnsjukhus

Sedan Facebookinlägget publicerades på lördagsmorgonen har det delats och gillats mer än tiotusen gånger, och Backman hyllas av en lång rad användare.

”Böcker ger ingångar till så mycket fina samtal. Det kan också vara en flykt in i en ny värld när den runt oss blir för grym!”, skriver en.

”Råkar befinna mig i Stockholm och leder vägarna mig förbi skall jag fiska upp en bok som heter Adjö herr Muffin. Den skall jag ge min dotter som just nu gör sin slutpraktik på Barncanceravdelningen på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Den boken får bo där på avdelningen. ”, skriver en annan.

Många användare passar också på att tipsa andra om sina favoritbarnböcker, och diskuterar egna minnen av barndomens läsupplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet