Enkelt förvandla koppar till guld

Uppdaterad
Publicerad

Det är den åtråvärda kopparen som fått tågen att stå still i veckan. Och orsaken till kopparstölder som den här är att det fortfarande är lätt att förvandla metallskrot till pengar.

Kopparkablar stjäls vid järnvägen och orsakar stopp i tågtrafiken. I dag kan den som vill ta metallskrot till en handlare och få betalt per kilo. Koppar ger mest pengar, och ibland överförs pengarna direkt till kontot. Men på vissa mindre nogräknade ställen betalas metallskrotet med kontanter.

Det här bekymrar polisen.

Kopparstölder

– Skrothandlarna lyder inte under lagen för handel med begagnade varor och det gör att vi inte har möjlighet att utöva den tillsyn som vi gör över den övriga handeln. Det är uppenbarligen för enkelt att anonymt kunna stjäla och få avkastning för sitt stöldgods, säger Lars Alm, chef för citypolisens godsspaningsgrupp.

Behöver inte fråga

Enligt dagens lagar behöver inte skrothandlare fråga varifrån materialet kommer, och problemet med stöldgods är stort. Företrädare för den storskaliga återvinningsindustrin tycker att det behövs hårdare regler.

– Det behövs lagstiftning kring handeln. Man måste ha kontantförbud för att få spårbara transaktioner. Sedan skulle vi gärna ha tillstånd för att handla med järn- och metallskrot så att polisen ska kunna kolla upp de verksamheter som finns. I dag är det alldeles för lätt att starta upp en verksamhet och köpa upp stora mängder skrot kontant från privatpersoner, säger Felix Lindberg som är styrelseledamot i Återvinningsindustrin som bland annat arbetar för att minska metallstölderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kopparstölder

Mer i ämnet