Viktigt att stoppa erosionen, säger miljöministern

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna ligger efter rederierna i att stoppa erosionen.

-Det är klart att det är viktigt att försöka stoppa erosionen, säger miljöminister Lena EK (C) till ABC. Det handlar om stränder som försvinner, men under finns det också samma påverkan. Det är föryngringsområden för fisk, det handlar om sjöfågel och det är också en säkerhetsfråga naturligtvis.

Erosionen i skärgården orsakas av de stora fartygen och deras hastighet, och på torsdagen i ABC berättade vi att ett av de stora rederierna nu frivilligt sänkt farten i Furusundsleden som är mycket hårt drabbad. De boende längs leden har länge jobbat hårt för att hastigheten ska sänkas och var nöjda, men de tyckte att myndigheterna nu ligger lite efter.

-Det är ju inte alldeles enkelt. Det finns en mängd avtal och regler som man måste kunna styra emellan för att få sådana bestämmelser på plats, och det är inte alldeles enkelt. Då är det oftast snabbare och effektivare med frivilliga överenskommelser, säger miljöministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Erosion av stränder

Mer i ämnet