Exotisk sengångarbebis på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till internationella sengångardagen fick Skansens sengångarhona Lillan en unge, och det är en mycket ovanlig liten bebis.

Igår, torsdag, var det internationella sengångardagen, och väldigt påpassligt föddes då Skansens sengångarhona Lillans unge.

– Det prickade hon in väldigt bra, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet och fortsätter.

– Vi misstänkte att hon var dräktig, men inte säkra. Man ser inte det så tydligt, så det blev en glad överraskning.

Lillan och hennes bebis tillhör den utrotningshotade arten Hoffmans tvåfingarde sengångare, och de är väldigt sällsynta i djurparker. Förutom Skansens sex individer finns det bara två till i hela Europa. I det vilda lever de i små områden i Centralamerika.

Foto: Skansen

Får vara ifred så länge

Ungen är ungefär 17-18 centimeter stor och väger inte mer än två hekto, gissar Jonas Wahlström. De har inte tittat närmare på den ännu.

– Nej, den får vara helt i fred. Den ligger i mammans päls och diar bra så naturen får ha sin gång men det finns alla förutsättningar att allt ska gå bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.