”Hänsynslöst våld” på Sigtuna läroverk utreds

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds rättegången mot fem sistaårselever på Sigtunaskolan humanistiska läroverket. Eleverna misstänks för att ha utsatt en yngre elev för grov misshandel och pennalism.

I förundersökningsmaterialet framkommer det att fem elever i årskurs tre på Sigtunaskolan humanistiska läroverket har utsatt en yngre elev på skolan för misshandel och pennalism.

Händelsen ska ha skett en bit in på höstterminen. Den yngre eleven, som bodde på ett av skolans elevhem, väcktes av de fem äldre eleverna för att han skulle få vara med i en såkallad ”invigning”.

Misshandel på internatskola

I förundersökningsmaterialet beskrivs sedan hur eleven fått utföra flera kränkande uppgifter och blivit utsatt för upprepande slag och sparkar. Bland annat skulle han göra hundra armhävningar och när han inte klarade av alla blev han istället slagen och sparkad.  Våldet beskrivs i brottsrubriceringen som ”särskilt hänsynslöst, oprovocerat och långvarigt”.

Utdrag ur förundersökningen:

”Alla sa till honom att han skulle ställa sig på knä mitt i rummet, vilket Fredrik gjorde. Dom berättade för Fredrik att de skulle leka en lek. De skulle kasta cheeseballs på honom och han skulle fånga dom med munnen, inte med händerna, och för varje boll han missar så skulle han få en smäll. Fredrik uppger att han missade alla för att de kastade på benen, det skulle kännas att man hade en chans men att det skulle vara meningslöst. Varje gång han missade fick han ett slag av en person med knuten näve, alla var med och slog honom, mot armar och bröst. Slagen gjorde jätteont.”

Åklagaren: ”Det är en form av kamratförtryck”

Händelsen är inte unik, enligt den elev som gjort anmälan. Tidigare har han fått bekräftat att andra yngre elever på skolan utsatts för liknande ”invigningar” där de blivit slagna och kränkta. Några har mått riktigt dåligt som resultat av händelserna.

Det hela ingår i ett såkallat ”battningssystem” där sistaårs-elever anser sig ha rättigheter och yngre elever skyldigheter såsom att städa och tvätta åt dem. 

– Målsägande ville inte göra som de äldre eleverna ville och därför blev han slagen, säger åklagare Yngve Rydberg som menar på att målet handlar om en grupp äldre elevers förtryck mot yngre.

Sigtuna läroverks chef Kent Edberg sa till ABC i april att han inte kände till att systematiskt våld förekom.

– Riskerna finns ju att i en subkultur att det blir ett sådant här utdraget händelseförlopp, sa han till ABC i april.

Fyra av de misstänkta nekar till brott, men en av de medger att det har förekommit ”puffar och slag”.

En av de åtalade elevernas försvarsadvokat Tomas Olsson meddelar att hans klient nekar till brott.

– Vi kommer inte att uttala oss mer om ärendet i nuläget, säger Olsson till SVT.

Rättegången inleds på måndag.

Fotnot: Fredrik heter egentligen något annat

Battning

På Sigtuna skolans ska det enligt uppgift finnas ett såkallat ”battningsystem”.

Battning innebär att en trea kan utnyttja en etta.

Batt är slang för etta. På Lundsberg kallas ettor för tarmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet