Amerikanska Uber har haft det tufft i Kina och planerar sammanslagning med huvudkonkurrenten. Foto: Eric Risberg/ TT

60 Uberförare dömda för svartkörningar

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Ubers omstridda tjänst Uber Pop lades ner i maj i år. Sedan dess har omkring 60 förare dömts för att ha kört för tjänsten. Nu utreds också Uber för att ha beställaransvaret av tjänsten. Det rapporterar Ekot och Kaliber på Sveriges Radio.

Tjänsten Uber Pop gick ut på att privatpersoner agerade förare och skjutsade kunder mot betalning. Uber kallade tjänsten för en samåkningstjänst för privatpersoner. Förarna behövde inte taxilicens, men kunde ändå tjäna pengar på körningarna. Uber Pop blev snabbt en het potatis och frågan om tjänsten var laglig eller ej debatterades flitigt.

I maj i år lades tjänsten ner. Men konsekvenserna för förarna fortsätter. Sveriges Radio rapporterar nu att omkring 60 förare har dömts för att ha kört för Uber Pop.

”Vi blev alla lurade”

– Vi blev alla lurade och vi blev alla utnyttjade. Varför ger man folk ett jobb ifall de vet att de kommer att dömas i domstol, säger Daniel, som egentligen heter något annat, till Sveriges Radio. Han är en av de dömda förarna.

Nu utreds även Uber för brott. Enligt Ekot och Kaliber på Sveriges Radio handlar förundersökningen om beställaransvaret. Det vill säga att Uber drev tjänsten Uber Pop, trots att det strider mot lagen.

”Trodde aldrig det skulle gå så långt”

Hittills är ingen person på Uber misstänkt för brott. Enligt Ubers Europachef Pierre-Dimitri Gore-Coty var det aldrig Ubers ambition att hamna i en situation där förare blev åtalade och dömda. Han menar att Uber ville testa den svenska lagstiftningen, för att se om det var möjligt att göra på det här sättet.

– Vi trodde aldrig att det skulle gå så långt som det gjorde för de enskilda förarna, säger Pierre-Dimitri Gore-Coty till Sveriges Radio.

För de cirka 60 förarna får domarna flera konsekvenser. De kan till exempel bli av med körkortet under en tid och därför förlora jobbet, eller bli nekad när man ansöker om att bli taxiförare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.