Foto: SVT

Facket kräver stopp för ny vårdmodell

Uppdaterad
Publicerad

Både vården och patientsäkerheten hotas av den nya organisationen menar Läkarföreningen, som nu kräver att verksamhetsmodellen stoppas.

I ett öppet brev till sjukhusdirektör Melvin Samsom kräver läkarfacket att den så kallade värdebaserade vård som införs från och med söndag ska stoppas. Enligt den nya modellen avskaffas de traditionella klinikerna. I stället blir vården indelad i teman och flöden, där patienternas behov ska styra vilken vård som ska ges. Men Läkarföreningen är skeptisk och menar att det nya arbetssättet hotar vården av de sjukaste patienterna.

– Vi har tidigare jobbat med patientflöden, men då med patienter med gemensamma problem. De svårast sjukaste patienterna går oftast inte att gruppera i flöden för de har så många olika åkommor. De riskerar att hamna där de inte hör hemma och då får de inte den bästa vården, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska till DN.

Specialistkompetens kan försvinna

Som SVT Nyheter Stockholm tidigare berättat har en tilltänkt toppchef hoppat av sitt jobb på eftersom han var orolig för patientsäkerheten inför NKS öppnande. Den nya vårdmodellen har aldrig prövats i stor skala tidigare. Läkarföreningen menar att sjukhuset riskerar att tappa viktig kompetens när klinikerna avskaffas.

– Tar man bort klinikerna med den kompetensstruktur som finns i dag, så blir det svårt att upprätthålla specialiteternas kompetens över tid. Har inte läkarna sin specialistkompetens och kan utbilda nästa generations specialister, då blir det inte så mycket kunskap kvar, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska, till P4 Stockholm.

”Samarbetet med konsulter bör stoppas”

Facket kräver också att sjukhuset säger upp samarbetet med det konsultbolag som har i uppdrag att införa den nya vårdmodellen. Enligt DN har Karolinska betalat ut 73 miljoner kronor i konsultarvoden till bolaget från 2015 till oktober i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.