Facket varnar för lärarkris

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av lärarna går i pension inom den närmsta tioårsperioden. I flera Stockholmskommuner är fler än var tredje lärare över 55 år.

Lärarförbundet presenterar i dag en rapport där man varnar för konsekvenserna av att en så stor del av lärarna snart går i pension, och att det är svårt att rekrytera nya lärare.

Den största anledningen till att så få vill bli lärare är den låga lönen, uppger Lärarförbundet.

Det parat med att många lärare är på väg upp mot pensionsåldern kommer att ge en stor brist på lärare om inget görs. Men lösningen är enkel, enligt facket: Höj lönerna.

– Många blivande studenter kan tänka sig att bli lärare även i dag, men det är betydligt färre som verkligen blir det. Kön till lärarutbildningen är obefintlig och lönen är huvudorsaken till att unga väljer bort lärarbanan, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Se kommuner som har högst andel lärare över 55 år i Stockholms län är: Upplands Väsby, 39 procent, Täby, 38, Vaxholm, 36, Norrtälje, 34 och Stockholm och Nynäshamn med 33 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.