Gustaf Ljungström försvarar en av de åtalade männen. Foto: TT/SVT Grafik

Familjefar torterades i timmar – fick tårna avklippta

Uppdaterad
Publicerad

Det var natten den 17 februari som två män bröt sig in hos en barnfamilj på Lidingö. Männen misshandlade pappan svårt, motivet ska ha varit att komma åt en släkting. På torsdag börjar huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Barnfamiljen låg och sov när de två gärningsmännen, 23 och 32 år gamla, tog sig in i huset.

– De två tilltalade som bröt sig in i villan var ute efter en släkting till pappan. När de inte fick tag på släktingen började de misshandeln av pappan, säger åklagaren Peter Svedén.

Amputerade lilltårna med sax

Misshandeln som pågick under två timmar beskrivs som tortyr. Pappan fick näsan avslagen, brändes med cigarrer och båda hans lilltår ampurterades nästan helt med en sax. Gärningsmännen hotade även att döda pappan eller någon närstående om de inte fick tag på släktingen.

Familjens tre barn låg och sov på övervåningen men väcktes av pappans skrik under den grova misshandeln. Vid några tillfällen ska en av gärningmännen följt med mamman upp till övervåningen där hon tilläts trösta barnen.

– Efter två timmar lyckades pappan fly från bostaden, gärningsmännen tvingade då in mamman och ett av barnen i familjens bil och körde iväg. Familjens 14-årige son lyckades få med sig en mobiltelefon och larmade polisen och på det viset kom händelsen till polisens kännedom, säger Peter Svedén.

Gärningsmännens resa blev kort, innan de hann lämna Lidingö greps de av polisen.

Åtalad var påverkad

Advokat Gustaf Ljungström försvarar en av de åtalade männen.

– Han erkänner stora delar men han har väldigt vaga minnesbilder av händelsen, säger försvarsadvokaten.

Varför minns han inte allt?

– Han var kraftigt berusad vid händelsen.

Vilka delar är det han inte erkänner?

– Det är vissa rubriceringar som vi inte är eniga om med åklagaren. Vi anser inte att det rör sig om synnerligen grov misshandel, utan enbart grov misshandel, säger advokat Gustaf Ljungström.

Åklagare Peter Svedén kommer att yrka på fängelsestraff för de båda gärningsmännen. Minimistraffet för synnerligen grov misshandel är fyra år. I slutet av juni väntas dom falla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.