Fängelse för vårdare som tog över 90-årings hus

Uppdaterad
Publicerad

En man dömdes i dag till fängelse i två år och sex månader för att ha tagit över en 90-årig kvinnas hus och tömt hennes konto på nästan två miljoner kronor.

Mannen var tidigare vårdare för kvinnan, och döms för grovt ocker. Han tömde den 90-åriga kvinnans konto, tog emot hennes barndomshus som gåva, sålde huset, och flyttade kvinnan till ett vårdhem, mot hennes önskan.

Attunda tingsrätt anser inte att mannens arbete som kvinnans vårdare har skapat ett beroendeförhållande eftersom hans arbete hos henne ”har varit i mycket begränsad utsträckning och under kort tid”.

Utnyttjade beroendeställning

Enligt tingsrättens har kvinnan ändå varit i en ”beroende ställning till mannen, som hjälpt henne med ekonomin och kommit att flytta in hos henne”, skriver man i ett pressmeddelande.

Mannen anses ha utnyttjat beroendeförhållande till att tillgodogöra sig hennes hus, och knappt två miljoner kronor i övriga tillgångar. Mannen ska betala skadestånd till kvinnan med drygt 6,6 miljoner kronor.

En nämndeman ville fria

Han döms dock inte för mutbrott eller tagande av muta, eftersom tingsrätten inte anser att det mannen tillgodogjort sig har samband med hans tidigare anställning som vårdare på ett hemtjänstföretag.

En av nämndemännen ville fria mannen helt.

Tog över kvinnans ekonomi

Enligt åtalet började mannen vistas hos kvinnan även på sin fritid när hon drabbades av en depression sedan hennes syster dött.

Vårdföretaget reagerade mot detta, och strax därefter upphörde mannens anställning hos företaget. Efter det flyttade mannen och hans familj in hos kvinnan, och han fick en generalfullmakt för att ha koll på kvinnans ekonomi.

Tvingades flytta från barndomshemmet

Under två och ett halvt år minskade kvinnans ekonomiska tillgångar från nära två miljoner till cirka 100.000 kronor i tillgångar och 100.000 kronor i skulder.

Hösten 2013 skänkte 90-åringen sitt barndomshem till mannen genom ett gåvobrev. Kvinnan skulle dock få bo kvar under resten av sitt liv. I juni 2014 såldes dock fastigheten för fem miljoner kronor, och kvinnan flyttades till ett vårdhem i väntan på att flytta in i en ny bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.