Fängelsedomar för bränder mot socialkontoret

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen i målet där elva personer åtalats för inblandning i en serie anlagda bränder riktade mot socialtjänsten i Botkyrka. Två män döms till fängelse, en kvinna till skyddstillsyn medan åtta åtalade frias helt.

Det hela började förra sommaren då socialtjänsten beslutade om att omhänderta ett barn. Socialtjänstens kontor i Botkyrka blev utsatt för flera anlagda bränder och en vid en socialsekreterare hem på Värmdö i vad åklagaren menar var hämndattacker. I dag kom domen från Södertörns tingsrätt.

Totalt var 11 personer åtalade, tre döms medan åtta åtalade frias helt från inblandning i bränderna.

Attacker mot socialtjänsten

Tände på bil

En tjugårig man döms till ett och ett halvt års fängelse för inblandning i tre av bränderna och en fyrtiofemårig man döms till lika långt fängelsestraff för att ha anstiftat den yngre mannens brott på Värmdö, där en socialsekreterare fått hotfulla brev och brännbar vätska uthälld på sin bil. Bilen tändes på och fick stora skador.

En tjugosexårig kvinna döms till skyddstillsyn för inblandning i två av bränderna.

”Ett misslyckande”

Åklagaren yrkade på att flera åtalade skulle dömas för mordbrand eller försök till mordbrand, men tingsrätten valde att helt bortse från den rubriceringen – och dagens dom gäller enbart grov skadegörelse och hot mot tjänsteman.

– Det är en omfattande del av åtalet som ogillas av tingsrätten och ett flertal av de åtalade som går helt fria. Jag konstaterar att rätten gör en helt annan bedömning av bevisningen än vad jag har gjort, säger Jonas Lövström, kammaråklagare.

Är det ett misslyckande?

– Ja det måste man säga, när en så stor del av åtalet ogillas kan man inte hävda att det är någon framgång.

Allvarligt angerpp

Enligt Södertörns tingsrätts bedömning har bränderna ”utgjort led i en planerad och systematisk aktion” mot Botkyrka socialtjänst. Tingsrätten menar också brottet vid socialsekreterarens hem på Värmdö var ett allvarligt angrepp på socialsekreterarens trygghet.

Det systematiska brottet och angreppet på socialsekreteraren i hemmet bedöms som försvårande omständigheter och har vägts in i straffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet