Foto: SVT

Färre nyanlända i Stockholms skolor

Publicerad

Efter att regeringen gjort det svårare för flyktingar att komma in i landet har antalet nyanlända elever i Stockholms skolor minskat. Följden är att skollokaler som var avsedda för flyktingelever nu står tomma eller används till annat, rapporterar Sveriges Radios P4 Stockholm.

Under förra läsåret började ungefär 1.500 nyanlända elever i grundskolan i Stockholms stad. Under höstterminen i år har staden tagit emot 420 nyanlända elever.

På flera skolor har det byggts paviljonger, bland annat för att kunna ta emot den förväntade ökningen av antalet nyanlända elever. Vid Äppelviksskolan i västra Stockholm byggs det just nu en ny paviljong med plats för fyra klassrum. Men antalet nyanlända elever är inte så stort att de fyller fyra klassrum själva.

– Vi har tagit emot nio stycken för tillfället, vi skulle kunna ta emot fler, säger Anna-Pia Ewerlöf, biträdande rektor, till P4 Stockholm.

Enligt Anna-Pia Ewerlöf kommer klassrummen användas till en förberedelseklass, och hon menar också att man måste ha utrymme att ta emot fler elever om det kommer att placeras ut sådana.

– Sedan är ju skolan trång i sig, så att lokalerna kommer användas, det är inga problem, säger Anna-Pia Ewerlöf till P4 Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.