Marwin Wallonius slog två världsrekord i minne, samt flera svenska rekord under VM i Kina. Foto: Svenska Minnesförbundet

Två världsrekord för minnesmästaren från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets världsmästarlag i minne – Sverige – hamnade på femte plats i år. Men svenskarna har dock fler världsrekord med sig hem från Kina.

– Vi har tre minnesatleter som är så otroligt fokuserade och tränar mycket, säger en glad och stolt Idriz Zogaj, som är landslagets förbundskapten, till TT.

Svenskarna har varit på hugget de senaste dagarna i kinesiska Chengdu. Tävlingen innehåller en rad olika grenar, så som att minnas namn, kortlekar och historiska datum, och totalt lyckades svenskarna knipa tre guld, ett silver och ett brons.

Två världsrekord för stockholmaren

Yanjaa Altantuya – innehavare av världsrekordet i att minnas ansikten och namn – lyckades behålla sin titel även i år. Och stockholmaren Marwin Wallonius slog två världsrekord.

– Han lyckades memorera 5040 ettor och nollor på 30 minuter. Sen lyckades han memorera 599 abstrakta bilder på 15 minuter, säger Idriz Zogaj och fortsätter:

– Jag grät av spänning.

Förra årets världsmästare Sverige – då med åtta guld – fick på landsnivå dock se sig omsprunget av Tyskland, Kina, USA samt Mongoliet. USA steg fram som en liten överraskning i år, enligt Zogaj. I årets VM deltog inte heller tvåfaldige världsmästare i minne, Jonas von Essen.

– Om han hade varit med hade vi vunnit.

Marwin Wallonius

5040 binära tal memorerade på 30 minuter. Det innebär guld samt världsrekord.

599 abstrakta bilder memorerade på 15 minuter. Guld och världsrekord.

Källa: Svenska Minnesförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.