Filmen som avslöjar knarkhandeln på gatuköket

Uppdaterad
Publicerad

På ett gatukök i Västra Stockholm har det bedrivits narkotika- och vapenbrott. Nu åtalas fem män, däribland ägaren, för bland annat grovt narkotikabrott och vapenbrott. Starkaste beviset mot männen är en övervakningsfilm från gatuköket.

I ett gatuköket på Järvafältet fanns det vapen och det pågick knarkförsäljning med stora summor pengar. Den tidigare ägaren till gatuköket hade installerat övervakningskameror, något som den nya ägaren inte tänkt på. Spaningsgruppen Fenix slog till mot gärningsmännen och beslagtog 1,4 kilo kokain, 500 000 kronor i kontanter och flera vapen.

– De har inte varit medvetna om det har sparats på en hårddisk. När man begår brottslighet i sådan omfattning med sådana mängder narkotika och pengar – att man inte kontrollerar att kamerorna inte spelar in – det är så dumt att jag inte kan beskriva det, säger Emir Gazibegovic, gruppchef för Fenixgruppen.

30-åring pekas ut som huvudman

På fredag inleds rättegången mot de fem män som står åtalade, däribland ägaren av gatuköket, för bland annat vapenbrott, penningtvätt samt synnerligen grovt narkotikabrott, vilket innebär att det handlar om stora mängder narkotika. En 30-årig person pekas ut som huvudman.

– Han försåg mellanledet med narkotika. De i sin tur sålde till gatunivå. Så det är ju relativt högt upp. Det handlar om stora summor pengar som de gjorde på detta. Det var ett strategiskt viktigt ärende för området, för att visa att man kan inte bete sig hur som helst utan att det får konsekvenser, säger Emir Gazibegovic, gruppchef för Fenixgruppen.

Tillbakavisar bestämt brottet

Men den 30-åriga huvudmannen förnekar synnerligen grovt narkotikabrott.

-Min klient tillbakavisar bestämt att han gjort sig skyldig till synnerligen grovt narkotikabrott. Han erkänner däremot narkotikabrott enligt normalgraden eftersom han tagit befattning med cirka 240 gram kokain under tvångsliknande förhållanden och under en kortare tidsperiod, säger huvudmannens advokat Göran Hjalmarsson.

Polisens operation Fenix inleddes i april 2014 med syftet att motverka grov brottslighet i Järvaområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.