På torsdagen inleds en fyra dagar lång feministisk filmfestival i Stockholm. Foto: TT

Filmfestival för ökad jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på att lyfta fram kvinnliga regissörer får en repris även i år. Gör kvinnor och män film på olika sätt? Spelar det någon roll för jämställdheten? Gå in och rösta.

Den feministiska filmfestivalen startade som en motpol till den tungt mansdominerade filmbranschen – och filmutbudet.

Av de 300 filmer som visades på bio i Sverige ifjol hade 80 procent en manlig regissör, det visar en granskning som gjorts av arrangören bakom Stockholms feministiska filmfestival. Ser man till spridningen blir skillnaden ännu större – 90 procent av den film som sågs på bio runt om i landet var regisserade av män.

Även manusförfattandet domineras av män. Endast var fjärde film hade en kvinnlig manusförfattare, resten var skriva av män.

Ännu värre inom on-demand-utbudet

Arrangören även granskat ojämställdheten på streamingtjänsten Netflix, världens största plattform för film. Granskningen visade att 96 procent av filmerna som kom ut på Netflix Sverige 2016 var regisserade av män.

Syftet med festivalen är att öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet genom att lyfta fram film skapad av kvinnor, som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter.

– Att det främst är mäns berättelser som tar plats på den svenska filmscenen får konsekvenser för jämställdheten i samhället, tror festivalchef Stéphanie Thögersen.

Om festivalen

Stockholms feministiska filmfestival arrangeras med stöd från Svenska Filminstitutet, Stockholms stad och Nordiska ministerrådet och i samarbete med ABF Stockholm.

Festivalen pågår 2-5 mars och äger rum på biograferna Zita, Sture och Park i centrala Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.