Tullinspektörer kontrollerar postförsändelser på Arlanda. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Brev med fjärilar togs av tullen

Publicerad

I går hittade tullen på Arlanda tre fjärilar i ett DVD-fodral i ett brev, något som räknas som brott mot artskydd.

Det var när Tullverkets personal gick igenom postförsändelser på Arlanda i går som fjärilarna hittades.

– De kom skickade med post, i ett DVD-fodral, och skulle till en mottagare i södra Sverige, berättar Katarina Brodin, pressinformatör på Tullverket.

Paketet kom från Thailand, och att skicka fjärilar i posten kan vara ett brott mot artskydd. För att skydda utrotningshotade växter och djur finns CITES, internationella regler som ska begränsa handeln med känsliga arter. Att tullen hittar hotade djur i postpaket på Arlanda är inte helt ovanligt.

– Det händer ibland, och vi hittar även växter, säger Katarina Brodin.

Även tabletter i paket

Förutom fjärilar hittade tullarna i andra paket och brev bland annat 530 stycken narkotikatabletter i brev från Rumänien och Nederländerna, och 200 tabletter och ampuller med dopingpreparat från Polen, som alla beslagtogs.

– Det här är ändå bara ett urval, det kommer mycket, mycket mer, säger Katarina Brodin.

CITES – regler om handel med känsliga arter

CITES – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora- är en internationell överenskommelse med syfte att bevara hotade arter av vilda djur och växter och inkluderar cirka 5.600 djurarter och 30.000 växtarter.

Det är förbjudet att importera eller exportera utrotningshotade djur, växter eller produkter av sådana djur och växter utan tillstånd. Den som bryter mot reglerna kan dömas till böter eller fängelse.

Källa: Tullverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.