Foto: Björn Lockström

Fjorton personer anhållna – misstänkta för planerad misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick in flera tips angående ett kommande bråk och hittade tillhyggen i de misstänktas bilar.

Samtliga fjorton personer som greps vid 20-tiden på måndagskvällen när de planerade ett stort bråk i Nynäshamn är nu anhållna.

– Det kom in flera oberoende samtal till polisen om ett förestående bråk i Nynäshamn och eftersom det kom in flera samtal så tog vi det på allvar, säger Stockholmspolisens vakthavande befäl Ewa Nilsson till SVT Nyheter.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

Polisen uppger för SVT Nyheter att det finns anledning att tro att de gripna var på väg till ett asylboende. De greps i närheten av boendet, och hade järnrör och påkar med sig. Samtliga gripna visade polska id-handlingar och vissa av dem vistas och arbetar i Sverige. Tre av de anhållna greps också i centrala Stockholm den 30 januari under en flyktingfientlig demonstration, enligt Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm syd. Det ska ha skett i samband med en misshandel, rapporterar TT.

Ewa Nilsson säger till TT att patruller nu åkt runt till asylboenden i staden.

– Det är av trygghetsskapande skäl. Vi har även gjort oss synliga på andra platser som pendeltågsstationen, säger hon till TT.

Kontrollerade pendeltåg

Flera patruller skickades till Nynäshamn som kontrollerade inkommande pendeltåg och fordon.

– Flera personer hade samlats på en central plats och när polisen kontrollerade fordonen så låg det tillhyggen i bilarna, säger Ewa Nilsson.

Fjorton personer greps, misstänkta för förberedelse till grov misshandel och enligt Ewa Nilsson gick gripandet lugnt till.

– De gripna kommer att förhöras under kvällen och vi har fortfarande patruller på plats, säger hon till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

Mer i ämnet