Foto: Christine Olsson/TT

Fler än 20.000 nya bostäder i länet förra året

Uppdaterad
Publicerad

I fjol ökade antalet bostäder i Sverige med 18 procent jämfört med året före, enligt nya siffror från Lantmäteriet. Antalet nya bostäder var störst i Stockholms län, över 20.000.

Förra året tillkom 20.667 nya bostäder i Stockholms län. Det är en ökning med 25 procent jämfört med året innan, då länet fick 16.581 nya bostäder. Det visar nya siffror från Lantmäteriet. Stockholms län stod därmed för en tredjedel av alla nya bostäder som kom till i Sverige under förra året.

Gotlands län hade den största procentuella ökningen, plus 141 procent. Samtidigt minskade antalet bostäder i flera län.

”Den kraftiga prisutvecklingen för småhus och bostadsrätter tillsammans med stor bostadsbrist har varit bidragande faktorer till att många aktörer vågat bygga nytt. Vi ser också att lägenheter i flerbostadshus ökat mer än småhus, som till och med minskat något totalt sett”, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.