Fler än var tionde stockholmare tröstäter

Uppdaterad
Publicerad

Fler än var tionde stockholmare tröstäter. Det visar en studie från Stockholms läns landsting som Dagens Nyheter har tagit del av. Tröstätande är starkt kopplat till både fetma och psykisk ohälsa.

Omkring var femte kvinna och var sjuttonde man tröstäter, visar studien, som genomförts av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

De drabbade lider i tre gånger så stor utsträckning av fetma och när det gäller psykisk ohälsa är det nästan tre gånger så vanligt hos tröstätande män och dubbelt så vanligt hos tröstätande kvinnor än hos övriga Stockholmare, det skriver Dagens Nyheter.

Studien visar också att det finns ett tydligt samband mellan tröstätning och självmord och att tröstätning inte förekommer i större utsträckning bland vissa grupper eller åldrar utan är lika vanligt bland yngre som äldre.

– Maten är deras tröst och den dövar känslor. orsakerna kan till exempel vara ångest, oro eller ensamhet, säger Jennie Ahrén, forskare på KI, till Dagens Nyheter.

Hon säger också att det är viktigt att vården rustas för att stoppa utvecklingen och att det viktigaste är att man får behandling i ett tidigt skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.