Fler elbolag betalar sämre för solel

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler elbolag betalar sämre för den solel som privatpersoner producerar. Telge energi köper däremot fortfarande solel dyrare än de sedan säljer den för.

Elen är billig i Norden jämfört med andra europeiska länder. Därför tar det längre tid här innan den som sätter upp solceller tjänat tillbaka sina investerade pengarna.

Sara Bargi på Energimyndigheten har tittat närmare på elbolagens relation till solel tillsammans med Uppsala universitet. Siffrorna är inte helt klara än, men hennes uppfattning är att allt fler elbolag betalar allt sämre.

– För något år sedan fanns det en del elbolag som gav ganska bra betalt för överskottssolel och det har jag inte sett några sådana erbjudanden nu. Men det är många elbolag som fortfarande köper elen mer till grossistpris, säger Sara Bargi som är Energimyndighetens chef på enheten för hållbar el.

Telge Energi undantag

Men Telge Energi är ett undantag och betalar fortfarande bra. Betydligt mer än de sedan säljer elen för till kunder.

Om ni köper el dyrare än ni säljer den för. Hur tjänar ni då pengar?

– Vi har idag över 175 000 kunder, både privatpersoner och företag. Av dem är 160 mikroproducenter så de utgör fortfarande en ganska liten del, men de bidrar med väldigt mycket solenergi till alla våra kunder. Därför ser jag inte att det finns någon motsättning där i dagsläget, säger Petra Hallebrant som är kundchef på Telge energi.

Fördubbling av solceller

Antalet solceller har fördubblats fyra år i rad, men det växer från en låg nivå. Förra året stod solenergin för mindre än en tusendel av den totala elproduktionen i Sverige. Att lägga solceller på ett villatak kan kosta flera hundratusen kronor. Om elbolagen börjar betala mindre tar det ännu längre tid att tjäna in de pengarna. Idag tar det mellan 8 och 20 år beroende på anläggningens storlek och vem man frågar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.