Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Flera olyckor anmälda på Värtabygget

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar till Arbetsmiljöverket visar att säkerhetsbrister på Fortums bygge har funnits en längre tid, flera har skadats.

På tisdagsmorgonen dog två män vid en olycka på Fortums bygge vid Värtaverket i Hjorthagen och ytterligare en kämpar för sitt liv.

Nu visar det sig att det har gjorts flera anmälningar till Arbetsmiljöverket som visar att det har funnits brister i säkerheten en längre tid på bygget.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

Från det att man startade bygget och fram till dödsolyckan har det varit flera tillbud där byggarbetare har skadats eller varit väldigt nära att skadas.

Flera anmälningar

ABC har tagit del anmälningarna, och här är några exempel.

  • 14 februari får en svetsare ström genom kroppen från ett armeringsjärn. Arbetaren får mycket ont och förs till sjukhus.
  • 4 september faller en ställningsbyggare nio meter ner på ett betonggolv då han klättrade över ett fallskyddsräcke på ett bjälklag. Han fick två punkterade lungor, en bruten underarm, ett brutet revben och en spricka i en ryggkota.
  • 12 september klämmer sig en man mellan en vajer och ett betongblock på grund av att han måste hålla i vajern då betongblocken ska flyttas för att den lyftanordning som använts inte går att köra så långt fram som man skulle önska. Han klämmer tre fingrar och får föras till sjukhus.

Varningar om säkerhetsbrister

Arbetsmiljöverket har fått in andra varningar om att säkerheten på arbetsplatsen har varit bristfällig även tidigare.

Trots upprepade anmälningar och flera skadade var det alltså först efter tisdagens dödsolycka som arbetets stoppades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

Mer i ämnet