Foto: TT

Hundratals Uber Pop-förare fast i skattegranskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om skaffefusk bland förare som varit anslutna till den nu nedlagda taxitjänsten Uber Pop så skärpte Skatteverket kontrollerna. Nu har över 300 personer från Stockholmsområdet och Göteborg fastnat i granskningen.

På uppdrag av regeringen har Skatteverket under året gjort särskilda kontroller av taxibranschen. Syftet är att få bättre koll på den nya delningsekonomin som vuxit fram på senare år. Företaget Ubers tjänst Uber Pop, som fram tills att den lades ner i våras gick ut på att privatpersoner utan taxilicens skjutsade kunder mot betalning, har nu blivit hårt granskad av Skatteverket.

Hundratals har smitit från skatten

Skatteverket har tittat på inkomståret 2015 och begärt uppgifter från Uber om vad Uber Pop-förarna tjänade under året. Kontrollerna är inte färdiga än, de kommer fortsätta hela hösten, men hittills har Skatteverket funnit att 304 av förarna fuskat med skatten.

– Det är den lön eller vad man ska kalla det, deras intäkter som de fått från Uber, som vi lagt på deras deklaration och taxerat upp, säger Susanna Bengtsson som är samordnare för Skatteverkets granskning av taxibranschen.

Skatteverket begär miljonbelopp

Totalt är Uber Pop-förarna nu skyldiga Skatteverket nästan sju miljoner kronor. Merparten av förarna har varit verksamma i Stockholm.

Enligt Skatteverket har bland annat en man från Södermalm låtit bli att redovisa intäkter på närmare 95.000 kronor som han fått via taxikörningar, skriver DN.

Skatteverkets granskning inleddes i maj i år och kommer fortsätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.