Flera byggen lamslagna under strejken

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 300 anställda på åtta företag i Stockholm togs idag ut i byggnadsstrejken. Och strejken riskerar att bli en kostsam historia.

– Det är tråkigt att det ska behöva gå så långt. Vi hade hellre varit med och producerat. Nu kommer vi att hamna efter i stället, men vi är så illa tvungna, säger Lars Aspenberg.

Han är strejkvakt vid Klara västra kyrkogata där Skanska bygger om ett stort kontor. Men i dag togs 20 snickare ut i strejk.

Byggstrejken 2016

Stötestenen är ackordlönerna

Efter det att fackföreningen Byggnads sagt nej till medlarnas bud i går är strejken nu ett faktum. En av de stora stötestenarna i förhandlingarna är ackordlönesystemet. Byggnads försvarar systemet, medan arbetsgivarna vill ha förändringar och anser i grunden att systemet leder till löneglidning.

Andra byggen som har drabbats av strejken är Svevias bygge av förlängningen på Tvärbanan i Sickla och Peabs bygge på Jakobsgatan.

– Jag är oerhört besviken på Byggnads eftersom vi här lokalt har ett väldigt bra samarbete med Byggnads Stockholm. Det rimmar inte riktigt med vad förbundsledningen går ut och säger, säger Elisabeth Martin, regionchef på Sveriges Byggindustrier.

Nyckelpositioner i byggen plockas ut

Varslet har riktats så att nyckelpositioner plockas ut, exempelvis har många kranförare tagits ut. Utan dessa jobbfunktioner lamslås många arbetsplatser.

Om strejken pågår i en vecka handlar det om kostnader på omkring en miljard kronor, enligt Elisabeth Martin.

– Det är den storleksordningen man räknar med för hela landet.

– Nog håller vi ut den här veckan, det tror jag. Nästa vecka kanske det löses. Vi får se om de kommer till förhandlingsbordet, säger Lars Aspenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggstrejken 2016

Mer i ämnet