Arkiv Foto: TT

Flera gräsbränder härjar i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Vid Ymervägen i Saltsjö Boo brinner det på ett ungefär 300 kvadratmeter stort område, räddningstjänst är på väg med tre bilar till platsen.

– Det finns risk för att det sprider sig till boningshus, säger Patrick Johansson som är operativ chef på Räddningscentralen i Stockholms län.

Efter lunch-tid på lördagen bröt ett flertal gräsbränder ut i vårt län men de flesta är under kontroll. Fyra brandbilar ryckte ut till Uringe gård söder om Stockholm strax efter 2 i eftermiddags och där pågår fortfarande eftersläckningsarbete.

– Vi håller på att avveckla där nu, men jag tror att vi kommer vara kvar på platsen 3-4 timmar till för att släcka av allting ordentligt så att det inte blåser upp igen, säger Patrick Johansson.

Räddningstjänsten i Stockholms län har tidigare under dagen åkt på ett flertal gräsbränder bland annat en i Nacka vid Henriksdalsbacken där de kunde lämna platsen vid halv 3-tiden. Även på Solsätersvägen bröt en gräsbrand ut som räddningstjänsten fick kontroll på relativt snabbt.

Torrt i skog och mark

Den senaste veckan har räddningstjänsten fått in många larm om gräsbränder och de avråder nu från eldning.

– Enligt den väderlek som råder just nu så är det stor risk, det är väldigt torrt ute så det hinner sprida sig väldigt snabbt, säger Patrick Johansson som tror att ett eldningsförbud är att vänta inom snar framtid om vädret håller i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.