Flera hälsomottagningar i länet riskerar nedläggning. Foto: TT

Flera hälsomottagningar kan stängas ner

Uppdaterad
Publicerad

Tre hälsomottagningar i länet kan komma att stängas ner. Sjukvårdsförvaltningens beställarkontor föreslår att med kort varsel stänga ner specialistmottagningarna i Södertälje, Handen och Järva i syfte att spara pengar.

Tjänstemannaförslaget hamnar på landstingspolitikernas bord den 25 oktober. Det här rapporterar lt.se.

Ohälsosam livsstil

Till hälsomottagningarna remitteras patienter med en komplex sjukdomsbild kopplad till ohälsosamma kostvanor, otillräcklig fysisk aktivitet, tobaksbruk och riskbruk av alkohol.

Bara funnits ett år

SVT kunde för bara ett år sedan rapportera om Järvas nya hälsomottagning. Nu är den här mottagningen en av tre som riskerar nedläggning.

Sparar 20 miljoner

Tanken var att när de tre hälsocentralerna startade skulle de utvärderas tre år senare. Nu föreslår alltså Sjukvårdsförvaltningens beställarkontor att de ska läggas ner omgående – en besparing som skulle ge 20 miljoner på årsbasis, skriver tidningen lt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.