Fyra stationer deltar i släckningsarbetet på plats och ytterligare en station är på väg. Foto: Marco Blomberg

Flera skadade vid höghusbrand i Rågsved

Uppdaterad
Publicerad

En våldsam brand rasade i en lägenhet i ett höghus i Rågsved i södra Stockholm. Fem personer fördes till sjukhus och ett femtiotal boende har evakuerats. Branden i lägenheten är släckt men räddningstjänsten misstänkte under natten att elden kunde ha spridit sig till husets stomme.

Polis, ambulans och räddningstjänst har kallades till platsen med flera enheter. Ett 50-tal boende har påverkats av branden.

– Av dessa 50 har fem skadade förts till sjukhus. Sedan finns det ytterligare personer som har besvär av rök men som inte har förts till sjukhus i nuläget, säger Fredrik Nylén vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Människor som väcktes fick fly i bara nattkläderna ut i den kyliga natten. Inledningsvis fick de evakueras till en SL-buss. Nu håller Folkets hus i Rågsved öppet för dem som har drabbats av branden.

Kraftig rökutveckling

Larmet inkom vid 23.30-tiden på lördagskvällen. Enligt de första uppgifterna till räddningstjänsten började branden i en lägenhet på andra våningen i ett hus med totalt sju våningar.

– Det är en kraftig brand i en av lägenheterna, säger Jesper Vestling ledningsoperatör, Räddningstjänsten Storstockholms räddningcentral.

En kraftig lägenhetsbrand rasade under natten i ett höghus i Rågsved i södra Stockholm. Fem personer fick föras till sjukhus och ett femtiotal boende evakuerades. Foto: Fredrik Persson / TT

Kan ha spritt sig till stommen

Straxefter 01.00-tiden var branden i lägenheten släckt men Räddningstjänsten är kvar på platsen med samma styrka eftersom man befarar att branden kan ha spritt sig till husets stomme.

– Det är en väldigt knepig konstruktion och det är möjligt att den spritt sig vidare till konstruktionen, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

– Det är en mycket omfattande brand. Det har brunnit på våning två och det är rökspridning i hela huset.

Vid 00.30-tiden var branden inte under kontroll och räddningstjänsten höll på med aktiv rökdykning och brandbekämpning.

Fyra stationer deltar i släckningsarbetet på plats och ytterligare en station är på väg.

Fick bryta sig in i lägenheter

– Just nu har ett femtiotal drabbade och vi har fått uppgifter om att det är ett hundratal skrivna på adressen, säger Jesper Vestling

– Alla har inte vaknat och vi bryter oss in i flera lägenheter. Det är en omfattande brand med många skadade och vi hjälper till att ta hand om dem, några är svårare skadade, säger Carina Andersson vakthavande befäl på polisen i Stockholm, till Dagens Nyheter.

– Det var lite kaos i början där eftersom det var så många lägenheter påverkade av röken. Vi var tvungna att söka igenom våningsplan efter våningsplan, säger Kurt Johnsson vid Storstockholms räddningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.