En ny stadsdel växer fram under byggkranarna i Barkaby Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här växer Stockholm mest just nu

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 byggdes 37.500 lägenheter runt om i Sverige och var tredje bostad byggdes i Stockholms län. I Haninge byggdes det mest.

Förra året färdigställdes närmare 5.000 bostäder i Stockholms stad. Men bostadsbyggandet i kranskommunerna skilde sig stort. 

Under 2015 färdigställdes fem och en halv lägenhet per tusen invånare i Stockholms län, det framgår av ny statistik från SCB. Motsvarande siffra för hela riket är tre och en halv nybyggda lägenheter per tusen invånare.  

Byggrekord i Haninge

Av Stockholms läns alla kranskommuner så var Haninge den som byggde allra flest bostäder – närmare 900 stycken. Så mycket har det inte byggts i kommunen på 40 år. Danderyds kommun hamnade längst ner på listan, där färdigställdes bara 12 bostäder.

Vad har övriga kommuner att lära av er?

– Haninge blir bättre när vi bygger, vi levererar många bostäder samtidigt som vi höjer kommunens kvaliteter. Alltför många kommuner fokuserar på hinder i plan- och byggprocessen istället för att hitta lösningar. Om vi ska få ett slut på bostadsbristen behöver fler kommuner ta ansvar och visa politisk vilja istället för att bara klaga, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge. 

Hur har ni fått fart på bostadsbyggandet?

– Haninge har blivit en ledande tillväxtkommun genom att arbeta målmedvetet tillsammans med investerare, både för bostäder och företagsetableringar. Haninge är utpekad som regional stadskärna och nu bygger vi stad. Vi både förtätar befintliga bostadsområden och bygger på tidigare oexploaterad mark i Haninge, för att lösa bostadsbristen i Stockholmsregionen krävs att fler kommuner gör båda, säger Meeri Wasberg (S). 

Förra året byggdes totalt 37.500 bostäder runt om i landet och var tredje bostad låg i Stockholms län. I Stor-Stockholm var 59 procent av de färdigställda lägenheterna bostadsrätter och 41 procent hyresrätter.

Här kan du hitta statistik om hur byggläger ser ut i din kommun.

Så byggde kommunerna förra året

Här byggdes flest bostäder

Stockholms stad: 4926 st

Haninge: 891 st

Järfälla: 831 st

Sundbyberg: 565 st

Nacka: 448 st

Här byggdes minst:

Danderyd: 12 st

Vaxholm: 37 st

Ekerö: 38 st

Nynäshamns: 43 st

Nykvarn: 109 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.