Flygplan träffades av blixten – återvände till Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett SAS-plan på väg till Spanien träffades av blixten strax efter att det lyfte från Arlanda. Planet, en Boeing 737, återvände till flygplatsen för att undersökas.

– Det här händer med jämna mellanrum och det finns ett system som leder bort blixtnedslag. Men man måste göra en teknisk undersökning av planet och eftersom det var så kort efter start valde man att gå ned på Arlanda, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

SAS-planet skulle flyga till Alicante innan blixtnedslaget tvingade piloterna att vända om. Luftfartsverket hävdade tidigare under lördagskvällen att det rörde sig om en kollision med en fågel, men SAS bekräftar att det var blixten slog som ned i planet.

Planet cirkulerade nordost om Arlanda i cirka en halvtimme för att tömma bränsletankarna på en del av bränslet. Sedan kunde det landa på flygplatsen.

– Det var helt utan dramatik, säger Henrik Edström.

Vad händer med resenärerna nu?

– Vi håller på att undersöka hur snabbt vi kan få ned dem till Alicante, men vi har inget besked än.

Planet startade klockan 15.30 på midsommardagen, men vände över Norrköping. Klockan 17.13 hade det landat på Arlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.