Flyktingkillen vann proffscykel

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingpojken Amir Ansari utklassade några av Sveriges starkaste cyklister i prestigefylld spurt.

För några veckor sedan berättade SVT Nyheter Stockholm om 17-årige Amir Ansari som flydde till Sverige i november förra året. På asylboendet i Farsta började han leta på nätet efter cyklister i Stockholm och kom i kontakt med Stockholms Cykelklubb som tagit den talangfulle cyklisten under sina vingar.

Förra helgen deltog Amir tillsammans med Stockholms CK i cykelloppet Tre Berg i Västergötland. I det 180 kilometer långa loppet tävlar även cyklister med elitlicens. Vid den sista klättringen i Kinnekulle, efter cirka 13 mil, delas så kallade spurtpriser ut till de cyklister som snabbast tar sig upp för den fyra kilometer långa och mycket branta backen. Elitcyklisterna kan dock inte tävla om spurtpriserna.

Oslagbar i spurten

Amir Ansari for iväg uppför backen och lämnade snabbt sina klubbkamrater bakom sig liksom resten av de tusentals motionärer som deltog i loppet. Efter nio minuter, 55 sekunder och 81 hundradelar var han uppe på toppen av klättringen efter att ha kört i närmare 23 kilometer i timmen. Bakom honom kom tvåan nästan en minut senare så vem som vann var knappast något som behövde avgöras med målkamera.

Under lördagen tog Amir Ansari emot spurtpriset från Tre Berg vid en ceremoni i Rålambshovsparken i anslutning till helgens cykellopp i Stockholm, Velothon Stockholm. Vinnaren fick ta emot en proffscykel av arrangören som uttryckte stor beundran inför prestationen som i cykelkretsar rankas som mycket prestigefull.

Thomas Löfkvist, fd proffscyklist och ledare för Team Tre Berg var den som överlämnande cykeln till Amir.

– Jag tycker det här är så kul att och när man hör historien bakom så blir det ju dessutom en helt annan dimension.

Vad tror du om Amirs chanser att uppnå sin dröm att tävla för Sverige i cykling?

– Att han var snabbast upp för Kinnekulle visar att han verkligen kan åka cykel. Det ska bli jättespännande att följa Amirs satsning, säger Thomas Löfkvist.

Amir själv berättar att han nästan hade svårt att hålla balansen när han tog emot priset eftersom benen skakade så mycket.

– Jag är så glad och jag har aldrig varit på en så stor prispall tidigare, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.