Foto: Jessica Gow/TT

Födande i Stockholm får doulastöd

Uppdaterad
Publicerad

Den som föder barn i Stockholms län ska i stället för en anhörig ha möjlighet att ta med en stödperson, så kallad doula, på förlossningen. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat.

– Oftast följer en partner eller annan anhörig med på förlossningen. Så fortsätter det att vara för de allra flesta, men nu öppnar vi för att den som föder i stället ska kunna ha med en doula som är utbildad och har erfarenhet av att bidra till lugn och trygghet, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Finns i dag – om man betalar själv

Stödet ska alltså bara ges bara till de kvinnor som saknar en anhörig på förlossningen. Hur många kvinnor det kan tänkas handla om varje år, vet Stockholms läns landsting inte i nuläget, därför vet man heller inte vad satsningen beräknas kosta. I dag måste patienterna själva betala om man vill få stöd från en doula.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Efterfrågan ökar

– Enligt statistik från Graviditetsregistret ökar oron inför förlossningar, och det tar vi på stort allvar. Vi har höjt den ekonomiska ersättningen till förlossningsklinikerna för att öka personalen, men vi sätter också in andra åtgärder. Doulorna är en del av vårt arbete för tryggare förlossningar, eftersom de även kan vara involverade under eller efter graviditeten, säger Ella Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet