Foto: Polisen

Förlorar sin bil på grund av streetrace

Publicerad

Södertörns tingsrätt har beslutat att förverka en bil som de menar har använts i så kallade streetrace-tävlingar. Men att ägaren suttit bakom ratten har man inte kunnat bevisa.

Åklagaren menar att bilen använts vid ett 20-tal olagliga tävlingar, så kallade streetrace, och att den som suttit bakom ratten gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik. Och eftersom bilen använts som hjälpmedel vid brotten så ska den förverkas.

Att bilen förverkas innebär att ägaren förlorar rätten till sin bil och att staten övertar ägandet – trots att Södertörns tingsrätt, i samma dom, slår fast att det inte är bevisat att det är bilägaren själv som kört i tävlingarna.

Tingsrätten: Byggts om för olaglig verksamhet

Enligt domen tycker dock tingsrätten att det finns andra skäl till att bilen ska förverkas.

Man menar bland annat att bilen byggts om på ett sätt som gör att den nu bara kan användas vid biltävlingar och att det är styrkt att fordonet använts i olagliga race.

”Enligt tingsrätten har dock bilen uteslutande använts vid ett stort antal olagliga biltävlingar. Den brottsliga verksamheten har bedrivits i organiserad form”, skriver man i domen.

Foto: Polisen

Foton och filmer som bevis

Åklagaren har åberopat flera fotografier och videofilmer som bevis. I en film ska man bland annat se hur delar av motorvägen strax innan Kungens kurva i Stockholm spärrats av.

”Det är naturligtvis fullständigt förkastligt att på detta sätt i strid med lag spärra av trafikleder och använda dessa för olagliga biltävlingar. De människor som står nära bilarna, låt vara att de är där av fri vilja, utsätts enligt tingsrätten för stor risk att skadas”, skriver tingsrätten i domen.

Värd närmare 300.000

Enligt Södertörns tingsrätt är bilen värd drygt 280.000 kronor. Man skriver att förverkandet kommer att drabba ägaren hårt men att:

Detta har inte ansetts vara ett hinder mot ett förverkande eftersom bilen anskaffats och byggts om i syfte att användas vid brottslig verksamhet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.